Întrebări frecvente despre ISO9001 ... click pt răspunsuri
1. Atât implementarea, cât şi certificarea ISO9001 este realizată de firma de consultanţă?
NU. Pentru a înţelege acest aspect să pornim de la o comparaţie: să presupunem că aveţi nevoie de un Permis de conducere.
1. Vă înscrieţi la şcoala de şoferi şi învăţaţi partea teoretică şi practică2. Daţi un examen teoretic şi unul practic.
2. Se poate întâmpla ca după implementare totuşi să nu reuşesc să trec de "examenul" de certificare?
Teoretic este posibil, practic rareori se întâmplă aşa. Ideea de pornire corectă este că implementarea ISO9001 ar trebuie să însemne o valoare pentru firma ta şi fără certificare. Implementarea n-o faci pentru a arăta certificatorului că s-a bifat şi acest aspect, ci pentru a avea o afacere mai solidă, cu activităţi şi mod de lucru mai structurat.Certificarea este următorul pas normal, de la sine înţeles. În această situaţie nu ar trebuie să-ţi faci grijă legate de succesul certificării.
Niciunul din clienţii noştrii în cei circa 15 ani de activitate nu a "picat" la examenul de certificare. Dar cunoaştem situaţii în care s-au produs neplăceri de acest tip.
3. Cum să aleg certificatorul, care este diferenţa între ei, care mi se potriveşte?
În principiu toate organismele de certificate acreditate vor parcurge acelaşi paşi de evaluare. Practic există totuşi diferenţe.Un certificator mondial (de ex TUV Rheinland) va fi un pic mai exigent şi un pic mai scump.Criteriile de alegere a certificatorului:
-
bugetul disponibil (brandurile cunoscute vor fi mai scumpe)
-
aşteptările clienţilor - de ex.clienţii tăi de export pot solicita să iei în considerare un aunmit certificator
-
dacă certificarea este impusă prin legislaţie, atunci mai bine alegi o certificare cu un buget mai mic
-
gradul tău de pregătire la finalul implementării: în unele cazuri pentru o firmă slab pregătită pot apărea probleme la o certifcare pretenţioasă
Până acum clienţii noştri au fost certificaţi de: TUV Rheinland, Dekra, SGS, DNV, Rina-Simtex, SRAC, NQA, Certop, Eu.cert.
4. Implementarea presupune un efort susţinut din partea firmei noastre?
Depinde. În funcţie de gradul de organizare, nivelul de "ordine şi disciplină" şi gradul de complexitate al activităţii tale acest efort de implementare poate fi unul relativ mic sau unul semnificativ. După evaluarea preliminară sau cel puţin după discuţia introductivă vom stabili împreună detaliile. 5. Cât costă certificarea?
5. Cât costă certificarea?
Veţi putea obţine o ofertă de preţ de la organismul de certificare după ce completaţi o Cerere în acest sens.Preţul depinde de:
-
numărul punctelor de lucru,
-
numărul de angajaţi şi colaboratori,
-
gradul de complexitate al domeniuli de activitate.
Deregulă preţul certificării se dă pe o perioadă de 3 ani şi include toate costurile, cu excepţia celor de transport şi cazare echipă de audit.Orientativ preţurile se vor situa undeva între 900-5 000 euro pe 3 ani, din care jumătate se plăteşte la certificare, iar un sfert în anul 2 şi un sfert în anul 3.